donderdag 16 april 2015

IJmuiden, Zuid-pier

Aalscholvers
Rondom de Zuid-pier in IJmuiden valt op vogelgebied altijd wel wat te beleven. 16 april weer eens wezen kijken. Op het Kennemerstrand zat een grote groep Aalscholvers. Een groep met vogels van alle leeftijden door elkaar. De vogels met lichte buiken zijn jongen van vorig jaar. geheel zwarte vogels met een witte vlek op de kop en aan de zijkant bij de poten zijn volwassen.

Scholeksters
Verder was er op het strand niet veel te zien, enkele drieteenstrandlopers, scholeksters en een verdwaalde Grauwe gans.




Als je dan op het strand staat en je kijkt terug naar de kust, dan zie je het grote industriegebied van Hoogovens. Een schriller contrast is eigenlijk niet mogelijk






Aan het begin van de pier was het een drukte van belang met Steenlopertjes. Druk aan het fourageren, maar ook veel poetsen en ruzie naken.

Steenlopertje
Naast de pier waren Futen aan het baltsen. Eigenlijk wel een raar gezicht omdat je dat meer op zoetwater verwacht dicht bij de plek waar ze broeden.


Tussen de Steenlopertjes zaten ook Paarsestrandlopertjes. Dit strand lopertje zie je eigenlijk alleen maar op en om dijken en pieren. Zelden zie je ze op het strand of in de Waddenzee.

Paarsestrandloper


Een stukje verder zaten een Steenlopertje, een Drieteen- en een Paarsestrandloper op één rotsblok. Het lichts gekleurde samen met het donkerst gekleurde strandlopertje. In het midden zit de Drieteenstrandloper.



Scholekster


Ook Scholeksters zijn aanwezig op de pier. Mooie bonte kleuren wat hem de bijnaam Bonte piet op levert.






Aan het begin van de pier had ik al een Regenwulpgen gehoord maar niet gezien. Meestal vliegen die hoog in de lucht hard door naar het noorden (voorjaar) of zuiden (najaar). Halverwege de pier vloog een Wulp op en door de kijker kon ik zien dat het een Regenwulp was. Verder op ging hij weer zitten. Een buitenkansje om deze vogel op de plaat te krijgen, want de pier bied genoeg mogelijkheden om ongezien dichter bij te komen.

Regenwulp
De regenwulp onderscheid zich van de gewone wulp doordat hij kleiner is, de snavel is korter en een mooie wenkbrauwstreep.

De pier is eigenlijk het gehele jaar interessant voor vogels. Meest interessant van september tot en met mei, voor steltlopertjes, eenden, meeuwen en andere zeevogels. In het najaar kun je er bij wind met een beetje geluk, goed terecht voor jagers, stormvogels, Jan van genten. Een goede plek ook voor de beginnend vogelaar, omdat de vogels op de pier goed zijn te benaderen.

Paarsestrandloper
Zwarte kraai
Scholeksters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten