maandag 23 maart 2015

Nachtvlinders in de Morvan

Afgelopen week een bezoekje aan de Morvan, een mooi natuurgebied midden in de Bourgogne. Een aantal bergen tot 1000 meter, veel bos en weinig inwoners. Eén van die bergen is de Mont Prenelay.
Nachtvlinders zijn eigenlijk gewone vlinders, maar omdat de meeste s'nachts vliegen noemen we het nachtvlinders. Sommige nachtvlinders vliegen meestal overdag en dan noemen we ze weer dag actieve nachtvlinders. Heerlijk om altijd maar weer alles in hokjes te willen stoppen.

Hieronder een klein overzichtje van nachtvlindertjes ik gezien heb:



Vroege spanner, (Biston strataria). Een mooie nachtvlinder met als je goed kijkt veel verschillende kleurindrukken.



Rozenspanner, (Earophila badiata). In Nederland een zeldzaam nachtvlindertje. In de Morvan mijn eerste waarneming.



Dubbelstipvoorjaarsuil, (Anorthoa munda). Mooi gekleurd uiltje. De dubbele stip aan het eind van zijn vleugels is goed te zien



Harige voorjaarsuil, (Brachionycha nubeculosa). Een opvallende nachtvlinder die echt flink behaard is. Als je de foto openkilkt zie je veel details.



Bosbesuil, (Conistra vaccinii), een algemeen nachtvlindertje in de Morvan. Komen wat minder goed op licht, maar een zoetige lokstroop doet wonderen.



Tweestreepvoorjaarsuil, (Orthosia cerasi). Verwarde ik eerst met de hierboven genoemde bosbesuil, maar later op de laptop bij het bewerken van de foto's zag ik dat het wat anders moest zijn.


Lente-orvlinder, (Achlya flavicornis), een mooi grijs-wit getint vlindertje. Deze zat mooi met de vleugels open zodat je de ondervlugel goed kunt zien












Geen opmerkingen:

Een reactie posten