Vroeg in het voorjaar zoeken is wel spannend, want zijn ze er al of zijn wij te vroeg. In 2014 zijn we op 19 april het gebied ingewandeld, op zoek naar het vele moois.
Vroege spinnenorchis (Ophrys araneola) |
De eerste die we vonden was een Vroege spinnenorchis, tevens een nieuwe soort voor mij. In Nederland komt die niet voor. Het is een orchidee uit de familie Ophrys, een lastige familie met veel gelijkende soorten en vooral veel ondersoorten en hybride vormen. Doet denken aan de orchideeën thuis in de vensterbank, alleen heeft dit orchideetje een hoogte van max 15 cm en is het bloemetje ca. 1 cm. Een sport dus om het plant je te vinden.
Soldaatje |
Een ander familiegroep is Orchis. Veel verschillende soorten die met enige oefening wel snel te herkennen zijn. Moeilijk zijn wel de vele hybriden tussen de verschillende soorten. Hier rechts het Soldaatje (Orchis militairis). Een leuke soort die de typerende bloemetjes van de Orchis groep goed laat zien. Hieronder een andere foto van een andere locatie, van het soldaatje met de bloem meer in detail. Je ziet dan een helm (soldaatje, oogjes, armen, een lijfje, benen en een piemeltje.
Soldaatje (Orchis militairis) |
Purperorchis |
De Purperorchis (Orchis purpurea) stond
direct naast het soldaatje. Ongeveer de
zelfde soort orchidee met verschillen in
kleur en in het "mannetje". De beentjes
zijn dikker en lijken een pofbroek te
dragen. Het helmpje is donkerder.
Bij de Soldaatjes en de Purperorchissen stond ook een
plant die kenmerken had van beide soorten. Een hybride
soldaatje x purperorchis.
Aan de rand van de kalkrotsen vonden we 3 hele kleine orchideeën van nog geen 7 cm hoog. Op de knieën dus voor een mooie plaat. Het bleek een Poppenorchis te zijn. Voor mij ook een eerste keer dat ik deze vond. Ook bij dit orchideetje is duidelijk het petje, armpjes en beentjes te zien.
Poppenorchis (Orchis atrhopophora) |
Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) |
Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) |
Bokkenorchis |
Kijk ook even naar de middelste foto, hier zie je meer in detail hoe de bloempjes er uit zien. DE naam heeft hij gekregen vanwege een bok-achtige geur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten